Segur que estaràs fart d’escoltar que has de publicar moltes vegades a la setmana, mil històries al dia, etcètera… però t’has aturat a pensar que pot ser contraproduent per a la teva marca publicar en gran quantitat, però amb un contingut que no estigui cuidat? Que no tingui sentit amb el teu negoci? Simplement publicar per publicar.

En el món de la bellesa, igual que en el d’Instagram, la imatge ho és tot, per això un consell seria que no publiquis mai contingut que no sigui de qualitat. Si som realistes, Instagram ja no és el que era, abans feien publicitat 4 marques i hi havia la meitat dels usuaris, per tant, era molt més fàcil créixer. Avui en dia, la publicitat a Instagram es pot considerar un «mar roig», un mar ple de depredadors intentant aconseguir leads a tot preu, ja que s’han multiplicat el nombre d’usuaris i amb ells el nombre de publicitats.

Resumint: si no fas inversió i et centres en el creixement de les teves xarxes socials, per molt que publiquis cada dia, no aconseguiràs multiplicar les vendes. Però llavors? Per a què em serveix Instagram? Doncs per molt que et prengui temps, que et desesperi no tenir interaccions o vendes, és el teu millor aparador. No existir a les xarxes, ja no és una opció estimada, ja que els teus clients et veuen, et busquen i prenen decisions a partir del que els transmets a les teves xarxes, així que una mala imatge, publicacions que no siguin coherents amb la teva marca o filosofia, només faran que perdis punts per guanyar clients.

Si no aniràs a ser l’Instagramer de l’any, és aconsellable publicar el que puguis (dins d’uns mínims, no pots aparèixer només una vegada al mes per penjar la promoció. Posem-li sentit comú) però sempre, sempre, sempre, que sigui coherent amb la teva imatge de marca.

Quins objectius pots aconseguir amb aquestes publicacions a Instagram?

Crear una identitat visual inconfusible

La identitat visual té com a objectiu que l’usuari identifiqui les teves publicacions, històries, etc. d’un sol cop d’ull. Això es deu crear, per exemple, utilitzant els teus logotips, els teus colors corporatius, un mateix estil de vídeo, una mateixa localització, una sèrie de vídeos relacionats entre si, la teva tipografia i colors, etc. També pots aconseguir-ho amb les teves paraules en començar els vídeos, com a exemple, els concursants de Masterchef, als seus comptes d’Instagram, quan tasten un plat tots fan un «chacarrillo» diferent, amb el temps els seus comptes van agafant personalitat i potser ja no ho necessiten, però al principi, sempre diuen o fan el mateix en tastar el plat de la recepta que estan a punt de contar-te. Un salut o una forma d’adreçar-te al teu públic, pot ser identitat visual.

Humanitzar l’experiència del client

Darrere de cada tractament de bellesa hi ha una història única. Instagram et dona l’oportunitat de compartir aquestes històries de manera visual i captivadora. Humanitzar l’experiència del client, mostrant el procés i els resultats, crea un vincle emocional amb l’audiència. Aquest enfocament no només destaca l’efectivitat i els resultats, sinó que també genera confiança i fidelització entre els seguidors.

Construir una comunitat

Instagram va ser creat com a plataforma social, i ser part de la seva comunitat és essencial. A vegades no necessites grans publicacions per a «estar» i ser propera, simplement interactua amb els teus seguidors i col·legues del sector o participa en reptes i tendències. La consolidació d’una comunitat a les xarxes no només amplia la teva visibilitat entre els usuaris, ja que Instagram premia les interaccions, sinó que també estableix relacions duradores.

Potenciar vendes educant la teva comunitat

Instagram no és una plataforma d’ofertes, cupons o venda de productes, de fet la botiga d’Instagram està oculta, van decidir amagar-la i només fer servir-la per etiquetar productes, perquè la seva finalitat no és comercial, sinó que social, entreteniment, educacional, etc. Així que, si el teu contingut es basa en ofertes, has de canviar el rumb.

Una bona manera de «vendre» de manera indirecta i molt més beneficiosa és generar contingut de valor, professional, que eduqui i faci que el teu públic aprengui a utilitzar els teus productes de manera correcta, a entendre quines són les expectatives reals sobre un tractament, o quins casos són els que pots o no tractar. Aquest tipus de contingut és rebut per l’usuari de manera molt més amable i potenciarà les teves vendes sense necessitat de parlar d’ofertes.

En conclusió, no publiquis per publicar, no et pressionis per generar poc contingut. Pensa bé quin objectiu vols complir en pujar una publicació i analitza si la imatge i el contingut et sumen o et resten. Menys i millor és més que molt i malament.

Per: Marta Echegoyen